Back

ⓘ Rékayasa géotéhnik nyaéta cabang rékayasa sipil nu museurkeun kana rékayasa paripolah material taneuh. Rékayasa géotéknik kaasup panalungtikan kaayaan sahandape ..



Rékayasa géotéhnik
                                     

ⓘ Rékayasa géotéhnik

Rékayasa géotéhnik nyaéta cabang rékayasa sipil nu museurkeun kana rékayasa paripolah material taneuh. Rékayasa géotéknik kaasup panalungtikan kaayaan sahandapeun taneuh jeung materialna; taksiran resiko kaayaan lokasi; rancangan wangunan jeung struktur pondasi; sarta nitenan lokasi kalayan maneuh, ogé rarancang jeung konstruksi pondasi.

Sacara husus, proyék rékayasa géotéhnik dimimitian ku panalungtikan lokasi ngeunaan taneuh jeung batuan dasar sarta sahandapeun tempat di ditalungtik keur nangtukeun sifat téhnikna kaasup kumaha pakaitna jeung, dina atawa di jéro konstruksi nu diusulkeun. Panalungtikan lokasi diperlukeun sangkan ngarti kana daerah di atawa dina hal naon rékayasa bakal dipaké. Panalungtikan ogé kaasup taksiran resiko keur manusa, banda jeung lingkungan tina bencana alam saperti lini, longsor, amblesan, likuifaksi taneuh, aliran ruruntuhan jeung ragragna batu.

Satérusna, ahli géotéhnik nangtukeun tur ngarancang tipé fondasi, pagawéan nu pakait jeung taneuh, jeung/atawa ubin dasar nu diperlukeun ke nahan wangunan nu bakal dijieun. Fondasi dirancang jeung diwangun keur rupa-rupa ukuran struktur saperti wangunan jangkung, sasak, wangunan bisnis sedeng nepi ka gede, sarta struktur leutik nu mana dumasar kana rarancang-kode kaayaan taneuh teu mungkin diwangun.

Fondasi nu dijieun keur wangunan saluhureun taneuh kabagi dua jenis nyaéta fondasi déet jeung fondasi jero. Wangunan panahan nyaéta dam urugan taneuh sarta tembok panahan. Pagawéan nu pakait jeung taneuh nyaéta tanggul patali marga, torowongan, dikes, tanggul, saluran cai, tempat panampungan cai, paragi nyimpen limbah nu bahaya jeung paragi miceun runtah nu diurug.

Rékayasa géotéhnik ogé pakait jeung rékayasa basisir jeung rékayasa laut. Rékayasa laut ngawengku ogé rarancang jeung konstruksi darmaga, marina, jeung jeti. Rékayasa laut ngawengku fondasi jeung sistim pamaku keur wangunan leupas pantai saperti anjungan minyak.

Widang rékayasa géotéhnik jeung géologi rékayasa mangrupa dua widang nu pakait raket nu dina sababaraha tumpang tindih. Sanajan kitu, widang rékayasa géotéhnik nyaéta widang husus tina rékayasa, sedengkeun widang géologi rékayasa nyaéta widang husus tina géologi.

                                     

1. Mekanika taneuh

Dina rékayasa géotéhnik, taneuh dianggap mibanda tilu-fase material nyaéta diwangun ku: batu atawa partikel mineral, cai jeung hawa. Rongga dina taneuh, nyaéta rohangan antara partikel mineral dieusi ku hawa jeung cai.

Sifat rékayasa taneuh disababkeun ku opat faktor utama: ukuran lobana partikel mineral, tipe partikel mineral, sebaran ukuran butirna jeung jumlah relatif mineral, ayana hawa jeung cai dina matriks taneuh. Partikel lembut nyaéta partikel nu diameterna kurang ti 0.075 mm.

                                     

1.1. Mekanika taneuh Sifat taneuh

Di handap ieu, sifat taneuh nu dipaké ku ahli géotéhnik dina analisa kaayaan lokasi, rarancang pagawéan nu pakait jeung taneuh, struktur panahan jeung fondasi.

Unit Weight Total unit weight: Beurat kumulatif partikel padet, cai jeung hawa dina material per satuan eusi. Catetan yén fase hawa dianggap teu mibanda beurat. Dry unit weight: Beurat partikel padet dina taneuh per satuan eusi. Saturated unit weight: Beurat taneuh lamun sakabeh rongga dieusi ku cai, taya hawa per satuan eusi. Catetan, kajadian ieu dianggap di sahandapeun beungeut cai taneuh. Porosity Babandingan volumen rongga dieusi ku hawa jeung/atawa cai dina taneung jeung sakabéh volume taneuh, digambarkeun dina persentase. Porosity 0% hartina tanya hawa atawa cai dina taneuh. void ratio nyaeta babandingan volume rongga kana volume partikel padet dina jero taneuh. Sacara matematika void ratio pakait jeung porositas tur ilahar nu dipake dina rumus géotéhnik tinimbang porositas. Permeability Ukuran kamampuh cai keur ngalir ngaliwatan taneuh, ditembongkeun dina satuan kecepatan. Consolidation Sacara kecap benda, tetapan taneuh saméméh dibéré kaayaan dibéré beban; taneuh bisa underconsolidated, normally consolidated atawa over-consolidated. Salaku kecep gawe, proses nu mana cai ngadorong kaluar matrik taneuh ku sabab ayana ebeban, nyababkeun taneuh robah, atawa ngurangan eusina, dumasar kana waktu. Shear strength Gedena tekanan shear taneuh nu mampuh nahan tanpa tiguling. Atterberg Limits Liquid limit, plastic limit, jeung shrinkage limit, pakait jeung plasticity taneuh. dipaké keur naksir sifat rékayasa séjén dina taneuh jeung soil classification.
                                     

2. Panalungtikan géotehnik

Ahli géotehnik ngayakeun panalungtikan géotehnik keur ngumpulkeun informasi ngeunaan sifat fisik taneuh jeung batu tur kadangkala nyokot conto taneuh hiji lokasi keur nyieun rarancang pagawéan nu pakait jeung taneuh sarta fondasi keur hiji wangunan sarta keur menerkeun kaayaan nu disangka bakal robah dina pagawéan nu pakait jeung taneuh tur wangunan nu disababkeun ku kaayaan sahandapeun taneuh. Panalungtikan géotehnik ogé ngawengku eksplorasi saluheureun taneuh jeung sahandapeun taneuh hiji lokasi. Kadangkala, métoda géofisika dipaké keur ngumpulkeun data hiji lokasi. Eksplorasi sahandapeun taneuh kaasup ogé nyokot conto taneuh jeung uji laboratorium conto taneuh nu dicokot.

Eksplorasi luhur taneuh kaasup pemetaan géologi, metoda géofisika jeung fotogrametri, atawa bisa ogé nu sederhana saperti ahli géotéhnik leumpang ngurulingan lokasi keur nalungtik kaayaan fisik éta tempat.

Keur meunang informasi ngeunaan kondisi taneuh sahandapeun di lokasi nu bakal diwangun, merlukeun métodeu eksplorasi sahandapeun taneuh. métodeu panalungtikan sahandapeun taneuh nyaéta nangtukeun sampel jeung sifat fisik taneuh tur batu, kaasup métodeu tes pits, trenching utamana keur tempat-tempat sesar jeung bidang gelincir, pemboran, jeung cone penetration test CPT.



                                     

3. Tempo ogé

  • Géologi
  • Géologi rékayasa
  • Rékayasa sipil
  • Seismology
  • Deep Foundations Institute
  • Rock mass classifications
  • Effective stress
  • Soil physics
  • Land reclamation
  • List of publications in geotechnical engineering
  • Soil science
  • Mechanically stabilized earth
  • Landfill
  • Karl von Terzaghi
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →