Back

ⓘ Purwakanti nyaéta padeukeutna sora kecap dina ungkara kalimah, bagian-bagian kalimah, atawa réndonan kecap-kecap; utamana dina puisi. Perenahna bisa ngaréndéng ..



                                     

ⓘ Purwakanti

Purwakanti nyaéta padeukeutna sora kecap dina ungkara kalimah, bagian-bagian kalimah, atawa réndonan kecap-kecap; utamana dina puisi. Perenahna bisa ngaréndéng dina sakalimah atawa sapadalisan, bisa ogé ngaruntuy dina antar padalisan. Nilik kana perenahna, aya nu disebut purwakanti rantayan, purwakanti runtuyan, sarta gabungan runtuyan jeung rantayan

pileuleuyan

pileuleuyan

                                     

1.1. Rupa purwakanti Purwakanti pangluyu

Purwakanti pangluyu téh nyaéta purwakanti anu aya dina saungkara atawa sapadalisan, lain purwakanti chatibul umam atawa Frendi samudra antarpadalisan; jadi mangrupa purwakanti rantayan. Pangna disebut pangluyu, duméh nyaluyukeun sora atawa wianjana dina kecap-kecap.

Contona:

diteuteup ti hareup sieup eu, eup disawang ti tukang lenjang a, ang ditilik ti gigir lenggik
                                     

1.2. Rupa purwakanti Purwakanti maduswara

Purwakanti maduswara nyaéta purwakanti anu murwakanti sora vokalna.

Contona:

Kokoro nyoso malarat rosa o,o;a,a ambek nyedek tanaga midek e kapipit galih, kadudut kalbu i,i;u,u lalaki langit lalanang jagat i,i;a,a
                                     

1.3. Rupa purwakanti Purwakanti cakraswara

Purwakanti cakraswara nyaéta purwakanti anu timbul lantaran aya sora-sora vokal anu patukeur tempat dina kecap anu padeukeut atawa Frendi samudra contona:

Contona:

hirup-hurip hayuuu anjuk hutang ngumbar napsu
                                     

1.4. Rupa purwakanti Purwakanti laraspurwa

Purwakanti laraspurwa téh nyaéta purwakanti anu murwakanti engang atawa wianjana awal kecap, boh rantayan boh

Conto laraspurwa wianjana:

  • Kembang b odas b uah b under tina wawangsalan
  • C ing c angkeling manuk c ingkleung c indeten tina kakawihan
  • Laut k idul k abéh k atingali tina guguritan

Conto laraspurwa engang:

  • s akadar s abrang s alayan
  • nu ny aksrak ny aliara ng aruksak ng araksuk k aniaya k amanala m amalana m anjang ng abanding ng aranjing ng ambah jagat duriat
  • p alataran p asini p ati
                                     

1.5. Rupa purwakanti Purwakanti larasmadya

Purwakanti larasmadya téh nyaéta purwakanti anu dumasar kana perenahna aya di tengah-tengah ungkara antarpadalisan. Jadi mangrupa purwakanti runtuyan.

Contona:

Sok hayang nyaba ka Bandung Sok hayang nyaho nanjakna Sok hayang nanya nu pundung Sok hayang nyaho nyentakna
                                     

1.6. Rupa purwakanti Purwakanti laraswekas

Purwakanti laraswekas nyaéta purwakanti anu murwakanti engan tungtung, boh dina kecap-kecap anu saungkara sapadalisan boh dina kecap-kecap antarpadalisan di tungtung padalisan. Jadi, anu jadi patokanana téh perenahna.

Contona:

Pecat sa wed bati e wed tengah da lu ngan hanje lu mo humandeu ar ku kad ar teu rék lum pat ku nu ngu pat
                                     

1.7. Rupa purwakanti Purwakanti mindoan kawit

Purwakanti mindoan kawit nyaéta purwakanti anu muncul lantaran aya kecap anu dipindo dibalikan deui dina awal padalisan atawa awal ungkara. Anu jadi patokanana téh nyaéta perenahna éta purwakanti.

Contona:

Lain bangban lain pacing, lain kananga kuduna. Lain babad lain tanding, lain ka dinya aduna kitu deui
                                     

1.8. Rupa purwakanti Purwakanti mindoan wekas

Purwakanti mindowan wekas nyaéta purwakanti anu muncul lantaran aya kecap anu dipindo dibalikan deui dina tungtung padalisan atawa ungkara.

Contona:

Kaseuseueuran istrina sok hayang ginding teu diturut ka carogé maling-maling carogéna keur goréng ulaheun ginding samping goréng bajuna teu maké kancing.
                                     

1.9. Rupa purwakanti Purwakanti Mindoan Kecap

Purwakanti mindoan kecap nyaéta purwakanti anu muncul lantaran malikan kecap dina kalimah, tapi hartina béda. Purwakanti mindokecap sarua jeung diapora.

Contona:

Hujan ngaririncik, kawas méré kila-kila yén bakal hujan cisoca. Awakna nu ngalangkang katojo cahaya bulan purnama, teu weléh ngalangkang dina kongkolak panon.
                                     

1.10. Rupa purwakanti Purwakanti margaluyu

Purwakanti margaluyu téh nyaéta purwakanti anu timbul lantaran aya kecap dina tungtung padalisan, dina puisi anu dibalikan deui dina awal padalisan sapandeurieunana.

Contona:

Sukingki haté sukingki paselup Bungah kagiridig Simpé awak talipurna manjing sirna ringkang nu sakujur kadua rasa.
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →