Back

ⓘ Sénégal, resmina Républik Sénégal, nyaéta hiji nagara di Afrika kulon. Ngaran nagara ieu dumasar kana Walungan Sénégal nu aya ka wétan jeung kalér. Sénégal wawa ..



Sénégal
                                     

ⓘ Sénégal

Sénégal, resmina Républik Sénégal, nyaéta hiji nagara di Afrika kulon. Ngaran nagara ieu dumasar kana Walungan Sénégal nu aya ka wétan jeung kalér. Sénégal wawatesan jeung Samudra Atlantik di kulon, Mauritania di kalér, Mali di wétan, jeung Guinéa sareng Guinéa-Bissau di kidul; di jero nagara ieu aya nagara Gambia, nu ngan wawatesan jeung Sénégal sarta Samudra Atlantik. Sénégal miboga aréa méh 197.000 square kilometres, jeung miboga hiji populasi kira-kira 14 yuta. Iklimna tropis kalawan 2 usum: halodo jeung panghujan.

Dakar, ibu kota Sénégal, aya di beulah kulon nagara ieu, di Samenanjung Cap-Vert. Kira-kira 500 kilométer 300 mil tina, aya Kapuloan Tanjung Verde. Dina abad ka-17 jeung ka-18, raloba pos dagang, piboga rupa-rupa pihak, diwangun sapanjang basisir. Kota St. Louis jadi ibu kota ti Afrika Kulon Perancis Afrique occidentale française, atawa AOF saméméh dipindahkeun ka Dakar dina 1902. Dakar teras jadi ibu kota nagara ieu dina 1960 basa jaman kamerdikaan ti Perancis.

                                     

1. Étimologi

Nagara ieu dingaranan dumasar kana Walungan Sénégal, nu asal ngaranna diparebutkeun. Hiji téori populér diajukeun ku David Boilat dina 1853 nyaéta asalna ti prase Wolof, suñu gaal, nu hartina "kano urang" atawa pirogue, dihasilkeun ti miskomunikasi antara palaut Portugis abad ka-15 jeung nelayan Wolof. Sajarawan modérn percaya yén ngaranna meureunan asalna ti Urang Zenaga Berber nu ngadumukan sisi kalér walungan. Téori lianna nyaéa ngaran ieu diturunkeun ti kota jaman patengahan, "Sanghana", dicaritakeun ku ahli géografi Arab, al-Bakri dina 1068, nu aya di muara walungan. Sanajan kitu, téori "kano urang" geus populér didukung di Sénégal modérn Senegal.

Sababaraha urang Sérér ti pakidulan percaya yén ngaran walungan éta aslina diturunkeun ti saruntuyan kecap basa Sérér, "Sene" ti Roge Sene, Déwa Ageung dina ageman Sérér jeung "O Gal" hartina "daérah cai".

                                     

2. Géografi

Sénégal aya di bagian kulon ti buana Afrika. Nagara ieu aya di antara 12° jeung 17° lintang kalér, jeung 11° jeung 18° imbit kulon.

Lanskap Sénégal diwangun ti utamina dataran sagara ti Sahel kulon nepi ka pasir di kidul-wétan. Titik pangluhurna di Sénégal, deukeut Nepen Diakha, nyaéta dina 584 m 1.916 ft. Wates kalérna dibentuk ku Walungan Sénégal, walungan lianna kaasup Walungan Gambia jeung Casamance. Ibu kotana, Dakar aya di samenanjung Cap-Vert, titik pangkulonna di buana Afrika.

                                     

3. Babagian administratif

Sénégal dibagi kana 14 région, masing-masingna diadministrasi ku hiji Conseil Régional Déwan Régional dipilih ku rahayat dina tingkat Arrondissement. Nagara ieu salajengna dibagi kana total 45 Départements, 103 Arrondissements duanana teu boga fungsi administratif jeung ku Collectivités Locales, nu milih pajabat administratif.

Ibu kota région miboga ngaran nu sarua jeung régionna:

Kota utama

Ibu kota Sénégal, Dakar, mangrupa kota panggedéna di Sénégal, kalawan populasi leuwih ti 2 yuta. Kota nu populasina panglobana kadua nyaéta Touba, hiji communaute rurale de jure komunitas désa, kalawan saparo yuta jiwa.

                                     

4. Tempo ogé

  • Transportasi di Sénégal
  • Musik Sénégal
  • Hubungan luar nagri Sénégal
  • Atikan di Sénégal
  • Confédération Sénégalaise du Scoutisme
  • Universitas Cheikh Anta Diop Universitas Dakar
  • Tatanén di Sénégal
  • Telekomunikasi di Sénégal
  • Mililtér Sénégal
  • Tim nasional maén bal Sénégal
                                     

5. Bacaan salajengna

  • Glover, John, Sufism and Jihad in Modern Senegal: The Murid Order, University of Rochester Press, 2007
  • Various, Street Children in Senegal, GYAN France, 2006
  • Kane, Katharina, Lonely Planet Guide: The Gambia and Senegal, Lonely Planet Publications, 2009
  • Gellar, Sheldon, Democracy in Senegal: Tocquevillian Analytics in Africa, Palgrave Macmillan, 2005
  • Bugul, Ken, The Abandoned Baobab: The Autobiography of a Senegalese Woman, University of Virginia Press, 2008
  • Buggenhage, Beth A, Muslim Families in Global Senegal: Money Takes Care of Shame, Indiana University Press, 2012
  • Foley, Ellen E, Your Pocket is What Cures You: The Politics of Health in Senegal, Rutgers University Press, 2010
  • Streissguth, Thomas, Senegal in Pictures, Twentyfirst Century Books, 2009
  • Various, Senegal: Essays in Statecraft, Codesria, 2003
  • Babou, Cheikh Anta, Fighting the Greater Jihad: Amadu Bamba and the Founding of the Muridiyya of Senegal, 1853-1913, Ohio University Press, 2007
  • Various, New Perspectives on Islam in Senegal: Conversion, Migration, Wealth, Power, and Femininity, Palgrave Macmillan, 2009
  • Ross, Eric S, Culture and Customs of Senegal, Greenwood, 2008
  • Kueniza, Michelle, Education and Democracy in Senegal, Palgrave Macmillan, 2011
  • Behrman, Lucy C, Muslim Brotherhood and Politics in Senegal, iUniverse.com, 1999
  • Mbacké, Khadim, Sufism and Religious Brotherhoods in Senegal, Markus Wiener Publishing Inc., 2005
  • Various, Insight Guide: Gambia and Senegal, APA Publications Pte Ltd., 2009


                                     

6. Tumbu kaluar

Pamaréntah
  • Gouvernement du Sénégal - Loka pamaréntah resmi Basa Perancis
  • Observatoire sur les systèmes dinformation, réseaux et inforoutes Basa Perancis
Informasi umum
  • Atlas Senegal Wikimedia, ngandung peta ngeunaan Senegal.
  • Senegal ti UCB Libraries GovPubs
  • Propil Nagara ti BBC News
  • Éntri Senegal di CIA World Factbook
  • Sénégal di Open Directory Project
  • Informasi di Sénégal
Warta
  • Seneweb warta Basa Perancis
  • SenRegal Warta, Musik ti Senegal
  • Sénégal ti AllAfrica.com
Pelesir Nu lian
  • Diréktori bisnis Sénégal ti Africa Phonebooks
  • Grup étnis di Sénégal Basa Perancis
  • LAfrique – Sénégal Ratusan poto jeung artikel Basa Perancis
  • Syklon Technologies: Société de Services en Ingenierie Informatique au Sénégal et offshore Basa Perancis

Citakan:Senegal topics

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →