Back

ⓘ Agus Salim ; gumelar di Agam, Sumatera Kulon, 8 Oktober 1884 – tilar dunya di Jakarta, Indonesia, 4 Nopémber 1954 dina umur 70 taun nyaéta pajoang kamerdikaan I ..



Agus Salim
                                     

ⓘ Agus Salim

Agus Salim ; gumelar di Agam, Sumatera Kulon, 8 Oktober 1884 – tilar dunya di Jakarta, Indonesia, 4 Nopémber 1954 dina umur 70 taun) nyaéta pajoang kamerdikaan Indonésia. Haji Agus Salim ditetepkeun minangka salah sahiji Pahlawan Nasional Indonésia ku SK Présidén nomor 657 Taun 1961 dina ping 27 Désémber 1961.

                                     

1. Hirup-hurip jeung Kulawarga

Agus Salim mangrupa putra cikal ti pasangan Sutan Salim Gelar Sutan Muhammad Salim jeung Siti Zaénab. Ari bapana nyaéta Sutan Salim téa hiji jaksa kapala hoofd jaksa ogé jadi anggahota Mahkamah Agung mangsa harita. ku sabab kadudukan bapana anu luhur, Agus Salim bisa sakola di HBS Hogere Burger School. Agus Salim dipikawanoh calakan nepika kacutat jadi lulusan panghadéna di sakolana. Kawantéranna kaasup luar biasa dina pangawasaan basa. Henteu ngan saukur basa daérah, Minang basa Indonésia jeung basa Walanda, Agus Salim ogé ngawasaan basa deungeun séjénna: basa Perancis, Inggris, Jérman, Jepang, Turki jeung Arab kalayan faséh. Kahébatanna dina widang basa ieu jadi bekel pikeun icikibungna dina dunya pulitik Indonésia.

Mimitina mah Agus Salim téh boga cita-cita hayang jadi dokter. Hanjakal kulawargana henteu boga biaya pikeun marengkeun cita-citana éta. Sabenerna mah anjeunnana téh meunang limpahan béasiswa ti Radén Ajeng Kartini nu mana béasiswa éta téh anu ditolak ku R.A. Kartini ku sabab rék dikawin. R.A. Kartini nyarankeun ka pamaréntah Hindia Walanda pikeun mikeun béasiswa ditarima ku manéhna téh sangkan dilimpahkeun ka Agus Salim. Tapi teuing kunaon Agus Salim henteu ngamangpaatkeun kasempetan éta pikeun marengkeun cita-citana. Anjeunna kalahkah milih langsung digawé ka pamaréntah Hindia Walanda. Margalantaran pangabisana anu hébring dina widang basa, pamaréntah Hindia Walanda nugaskeun anjeunna ka Jiddah pikeun jadi pangalihbasa di kantor konsulat Walanda. Di nagari Arab, Agus Salim guguru ka Imam Masjidil Haram, syékh Ahmad Khatib anu sihoréng nyaéta uwana sorangan. Kacutat salila 5 taun 1906-1911 Agus Salim dumuk di Jiddah.

Sabalikna ti Jiddah taun 1911, Anjeunna nikah sinareng Zainatun Nahar Almatsier. Pertikahanna lumangsung ping 12 Agustus 1912. Tina pertikahanna ieu Agus Salim dipaparin 10 putra nu 2 diantawisna tilar dunya.

                                     

2. Atikan

Atikan dadasar nu dirandapan ku Agus Salim di Europeesche Lagere School ELS sakola husus barudak Éropah, saterusna dilajengkeun ka Hoogere Burger School HBS di Batavia. Anjeunna hahasil minangka lulusan panghadéna sa-Hindia Walanda mangsa harita. Kapedulianna kana widang atikan, anjeunna ngadegkeun sakola HIS Hollandsche Inlandsche Scholl.

                                     

3. Karir

Tarékah Pra-Kamerdikaan

  • Anggahota panitia 9 BPUPKI anu nyiapkeun UUD 1945
  • Anggahota Volksraad 1921-1924

Karya Tarjamahan

  • Sejarah Dunia karya E. Molt
  • Menjinakkan Perempuan Garang ti The Taming of the Shrew karya Shakespeare
  • Cerita Mowgli Anak Didikan Rimba ti The Jungle Book karya Rudyard Kipling
                                     

3.1. Karir Widang Orhanisasi

Dina taun 1915, Agus Salim ilubiung kana Sarékat Islam SI dina mangsa kapamingpinan H.O.S. Cokroaminoto. Dina sajorélat, maranéhanana nyobat dalit jeung digawé bareng pikeun jaga Indonésia kahareupna. Agus Salim dipercaya ngagantikeun Cokroaminoto di Volksraad. di dieu, anjeunna mindeng ngomong bubukaan, heuras, jeung nangtang. Mingkin ka dieu perjuangan Sarékat Islam beuki robah, Agus Salim udzur tina Volksraad. Anjeunna salajengna aktip di JIB Jong Islamieten Bond ogé digawé minangka jurnalis.

                                     

3.2. Karir Tarékah Pra-Kamerdikaan

  • Anggahota panitia 9 BPUPKI anu nyiapkeun UUD 1945
  • Anggahota Volksraad 1921-1924
                                     

3.3. Karir Widang Jurnalistik

Saenyana Agus Salim téh ngaleukeunan dunya jurnalistik ti taun 1915 di Harian Neratja miangka Redaktur II. Sanggeus kitu diangkat jadi Pupuhu Redaksi. Kagiatanna dina widang jurnalistik tumerus lumangsung nika antukna jadi Pamingpin Harian Hindia Baroe di Jakarta. Saterusna ngadegkeun surat kabar Fadjar Asia. Salajengna anjeunna ngajabar minangka Rédaktur Harian Moestika di Yogyakarta jeung muka kantor Advies en Informatie Buréau Penerangan Oemoem AIPO.

                                     

3.4. Karir Karya Tulis

  • Gods Laatste Boodschap
  • Dari Hal Ilmu Quran
  • Jejak Langkah Haji Agus Salim Kukumpulan karya Agus Salim nu dikompilasi ku kolegana, Oktober 1954
  • Riwayat Kedatangan Islam di Indonesia
  • Muhammad voor en na de Hijrah
                                     

3.5. Karir Karya Tarjamahan

  • Sejarah Dunia karya E. Molt
  • Menjinakkan Perempuan Garang ti The Taming of the Shrew karya Shakespeare
  • Cerita Mowgli Anak Didikan Rimba ti The Jungle Book karya Rudyard Kipling
                                     

4. Pungkasan Hirup

Dina taun 1953, Agus Salim indit ka Amérika Sarikat pikeun marengan uleman ti Cornel University di Ithaca nu mana anjeunna miboga peran minangka guru agung luar biasa dina mata kuliah" Pergerakan dan Cita Islam Indonesia”. Dina taun 1953 katompérnakeun Agus Salim balik ka Indonésia. Rencanana bakal ngabdi satemenna di widang atikan, minangka guru agung widang dakwah di PTAIN Yogyakarta. Dina taun hareupna 1954 anjeunna milangkala anu ka-70 dina ping 8 Oktober, harita Agus Salim tas mimiti sagala karasa, kasakit teu euih-euih jeung kudu loba istirahat. Antukna selang sabulan, nyatana ping 4 Nopémber 1954 Agus Salim tilar dunya.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →