Back

ⓘ Kabupatén Kuningan nyaéta hiji kabupatén di Propinsi Jawa Kulon, Indonésia. Ibukotana téh nyaéta Kacamatan Kuningan. Kabupatén Kuningan aya di antara 108°23 - 1 ..



                                               

Cilosari

Cilosari nya eta mangrupa hiji wahangan anu ngamuara kalaut jawa jeung cilosari oge mangrupakeun wahangan anu jadi wawates daerah Jawa Kulon jeung Jawa Tengah di bagean kaler, kusabab éta,t epi kulon ayana di Kabupatén Cirebon, jeung tepi wetan mangrupa daerah Kabupaten Brebes.Bagean hulu wahangan ieu aya di daerah kabupaten Kuningan nu ku masarakat disebut wahangan Cisanggarung.Wahangan ieu ngaliwatan daerah Kabupaten Cirebon bagéan wetan. Di daerah sabudeureun wahangan loba masarakat anu jadi pamayang neangan lauk di wahangan. Di daerah ieu oge loba carita rahayat anu ngalagena salasahij ...

                                               

ᮊᮘᮥᮕᮒᮦᮔ᮪ ᮎᮤᮛᮨᮘᮧᮔ᮪

ᮕᮤᮊᮩᮔ᮪ ᮃᮁᮒᮤᮊᮨᮜ᮪ ᮊᮧᮒ ᮔᮥ ᮍᮛᮔ᮪ᮔ ᮞᮛᮥᮃ, ᮒᮨᮙ᮪ᮕᮧ ᮊᮧᮒ ᮎᮤᮛᮨᮘᮧᮔ᮪. ᮊᮘᮥᮕᮒᮦᮔ᮪ ᮎᮤᮛᮨᮘᮧᮔ᮪ ᮙᮍᮢᮥᮕ ᮠᮤᮏᮤ ᮊᮘᮥᮕᮒᮦᮔ᮪ ᮔᮥ ᮃᮚ ᮓᮤ ᮕᮢᮧᮕᮤᮔ᮪ᮞᮤ ᮏᮝ ᮘᮛᮒ᮪, ᮄᮔ᮪ᮓᮧᮔᮦᮞᮤᮃ. ᮄᮘᮥᮊᮧᮒᮔ ᮑᮆᮒ ᮞᮥᮙ᮪ᮘᮨᮁ. ᮊᮘᮥᮕᮒᮦᮔ᮪ ᮄᮉ ᮝᮝᮒᮨᮞᮔ᮪ ᮏᮩᮀ ᮊᮘᮥᮕᮒᮦᮔ᮪ ᮘᮢᮨᮘᮨᮞ᮪ ᮓᮤ ᮘᮩᮜᮂ ᮝᮦᮒᮔ᮪, ᮊᮘᮥᮕᮒᮦᮔ᮪ ᮊᮥᮔᮤᮍᮔ᮪ ᮓᮤ ᮘᮩᮜᮂ ᮊᮤᮓᮥᮜ᮪, ᮊᮘᮥᮕᮒᮦᮔ᮪ ᮙᮏᮜᮨᮀᮊ ᮏᮩᮀ ᮊᮘᮥᮕᮒᮦᮔ᮪ ᮄᮔ᮪ᮓᮢᮙᮚᮥ ᮓᮤ ᮘᮩᮜᮂ ᮊᮥᮜᮧᮔ᮪ ᮞᮁᮒ ᮊᮧᮒ ᮎᮤᮛᮨᮘᮧᮔ᮪ ᮏᮩᮀ ᮜᮅᮒ᮪ ᮏᮝ ᮓᮤ ᮘᮩᮜᮂ ᮊᮜᮦᮛᮩᮔ᮪ᮔᮔ. ᮘᮞ ᮔᮥ ᮓᮤᮕᮊᮦ ᮓᮤᮔ ᮕᮌᮥᮔᮨᮙᮔ᮪ ᮞᮕᮧᮕᮧᮆ ᮑᮆᮒ ᮘᮞ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ᮏᮩᮀ ᮘᮞ ᮎᮤᮛᮨᮘᮧᮔ᮪

Kabupatén Kuningan
                                     

ⓘ Kabupatén Kuningan

Kabupatén Kuningan nyaéta hiji kabupatén di Propinsi Jawa Kulon, Indonésia. Ibukotana téh nyaéta Kacamatan Kuningan. Kabupatén Kuningan aya di antara 108°23 - 108° 47 Bujur Wétan jeung 6°45 - 7°13 Lintang Kidul. Kabupatén Kuningan aya di tungtung wétan Jawa Kulon, wawatesan jeung Kabupatén Cirebon di beulah kalér, Kabupatén Brebes, Jawa Tengah di beulah wétan, Kabupatén Ciamis di beulah kidul, sarta Kabupatén Majalengka di beulah kuloneunana.

                                     

1. Topografi

Beulah wetan wilayah kabupatén ieu mangrupa daratan landeuh, sedengkeun di beulah kulonna mangrupa pagunungan, kalayan poncrotna Gunung Ciremay 3.076 m dina wawatesan jeung Kabupatén Majaléngka. Gunung Ciremay mangrupa gunung pangluhurna di Jawa Kulon.

                                     

2.1. Sajarah Kuningan Période Pra Sajarah

Konon kira-kira taun 3500 SM, di daérah nu ayeuna ngarana Kuningan, aya tanda nu méré nyaho geus aya pamukiman masarakat manusa. Paninggalan-paninggalan kapanggih di suku jeung lamping wétan Gunung Ciremai sarta hampir di unggal kacamatan. Paninggalan éta mangrupa tanda-tanda kabudayaan nu ngagambarkeun kahirupan masarakat manusa dina jaman purbakala anu geus nepi ka tingkat kabudayaan anu relative tinggi. salah sahiji conto urut pamukiman masarakat manusa dina jaman purbakala éta aya di Kampung Taman Purbakala, Kelurahan Cigugur nu ayeuna geus diwangun Taman Purbakala minangka salah sahiji bentuk rékonstruksi kayaan pamukiman masarakat manusa nu boga kabudayaan dina jaman purbakala.

                                     

2.2. Sajarah Kuningan Période Hindu

Kabudayaan masarakat manusa Kuningan éta tuluy meunang pangaruh jeung nyerep kabudayaaan asing ti India nu ditinggalkeun di Bukit Sangiang, Désa Sagarahérang Kacamatan Kadugedé. Dina mangsa éta, di dinya geus aya hiji kakuatan politik dina bentuk nagara nu ngarana Kuningan anu lahir dina kira-kira awal abad ka-8 M. Tepatna dina tanggal 11 April 732 Masehi. Nagara/karajaan Kuningan ngadeg di bawah pingpinan Seuweukarma, anu boga gelar Rahiang Tangkuku, ogé disebut Sangkuku jeung cicing di Arile jeung Saunggalah. Saméméhna Seuweukarma téh raja Galuh, tuluy ku Dangiang Guru dinobatkeun jadi raja Kuningan. Seuweukarma asalna ti katurunan Galuh. Keur leutik kénéh mah ngarana téh Demuwarman. Anjeunna ngagem Agama Sangiang agama Hindu jeung boga ajian Dangiang Kuning, sarta bisa ngamalkeun kalawan hadé. Ku pangaruh ajian éta pamaréntahan Kuningan jadi ngawengku wilayah Malayu. Ajian Dangiang Kuning éta eusina ngeunaan ajaran Kaparamartaan nyaéta kabeneran pangluhurna anu dihontal di widang karohanian/kabatinan ngeunaan silih asih jeung papada manusa. Seuweukarma dikenal salaku raja anu jadi sumber penerangan pikeun jalma réa. Di bawah pamaréntahanana rahayat ngarasa aman jeung bagja. Salian ajian Dangiang Kuning, anjeunna ogé nyekel pageuh kana ajaran Sanghiang Siksa jeung Sanghiang Darma Ajaran Kitab-kitab Suci. Sanghiang Siksa méré 10 sapuluh papagon hirup nyaéta:

  • teu saré dina tempat anu empuk;
  • teu narima emas jeung perak
  • teu jinah;
  • teu dusta;
  • teu maéhan mahluk hirup;
  • teu maling;
  • teu mabok;
  • teu dahar lain dina waktuna;
  • teu kaleuleuwihi dina papakéan;
  • teu nongton, jogéd, nembang, jeung maénkeun musik;

Seuweukarma jadi raja nepi ka umur nu pangluhurna. Tuluy timbul persaingan Seuweukarma jeung Sanjaya nu nyekel kakuasaan di daérah karajaan Galuh beulah wétan. Saenggeus Sanjaya maréntah ngawasa Kuningan salila 9 taun, anjeunna digantikeun ku anakna nu ngarana Rahiang Tamperan. Rahiang Tamperan boga dua anak, nyaéta Sang Manarah jeung Rahiang Banga. Dua anak raja ieu sanggeus dewasa saling merebutkeun kakuasaan kolotna. Ahirna karajaan di bagi dua, Sang Manarah jadi raja di beulah wetan, sedengkeun Rahiang Banga ngawasa Kuningan baheula nu di kawasa k Rahiang Tangkuku. Saengges Rahiang Banga, Kuningan dina tanggal 22 Juli 175 Masehi jadi puseur pamaréntahan karajaan Sunda di bawah kakuasaan Rakean Darma Siksa, anak kaduawelas ti Rahiang Banga. Saengges bertahta salila 12 taun di Sanggalah Kuningan, karaton dipindahkeun ku Rakéan Darma Siksa ka Pakuan Pajajaran. Anjeunna nyekel tahta salila 110 taun. Saterusna Kuningan kaasup kana bagian Karajaan Pajajaran nu ngaranna diganti jadi Kajéné nu aya di bawah kakawasaan Aria Kamuning. Kajéné hartina konéng atawa emas. Ngaran Kuningan dicokot tina ngaran ajian Dangiang Kuning. Ditilik tina makna salaku lambang, ngaran Kuningan hartina,’koneng anu agung’ nu dipikahormat jeung dimulyakeun. Ngaran Kuningan geus dipaké ti tanggal 11 April 732 M nepi ka pamaréntahan Kuningan di bawah Aria Kamuning anu gelarna Pangeran Aria Kamuning. Ngaran Kuningan salaku ngaran daérah saenyana geus digunakeun dina mangsa mimiti sumebarna agama Islam di daerah Kuningan.



                                     

3. Obyék Wisata

  • Taman Purbakala Cipari
  • Balong Karamat Darmaloka
  • Linggarjati Indah
  • Talaga Remis
  • Désa Sitonjul
  • Sangkan Hurip
  • Waduk Darma
  • Cigugur
  • Wisata Leuweung
  • Cibulan
  • Gedong Perundingan Linggarjati
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →