Back

ⓘ Sunda - Sunda, Aksara Sunda Baku, Urang Sunda, Basa Sunda, Kapuloan Sunda Leutik, Aksara Sunda Kuna, Pusaka Sunda, majalah, Poppy Mercury, Wawancara ..



                                               

Sunda

Sunda nyaéta éntitas bangsa/séké sélér nu nyicingan utamana bagian kulon pulo Jawa, nyaéta urang Sunda, nu ngagunakeun basa Sunda salaku basa indungna katut kabudayaanana. Kecap Sunda bisa nujul ka rupa-rupa harti nu sacara umum patali jeung wewengkon bagian kulon kapuloan Indonésia. Titinggal sajarah pangheubeulna nu nyebut-nyebut kecap Sunda nyaéta prasasti Kebonkopi 2 nu dijieun taun 536 M atawa 458 Saka dina basa Malayu nu nujul ka karajaan Sunda aya ogé nu boga pamanggih yén prasasti ieu dijieun taun 932 M, atawa 854 Saka. Kecap Sunda ogé geus aya ti saprak 4000 SM anu geus kaliwat nu ...

                                               

Aksara Sunda Baku

Aksara Sunda nujul ka hiji sistim ortografi hasil karya masarakat Sunda nu ngawengku aksara jeung sistim kaaksaraan pikeun nuliskeun basa Sunda. Aksara Sunda ngarujuk ka aksara Sunda kuna nu kungsi dipaké sahanteuna ti abad ka-14 nepi ka abad ka-18.

                                               

Urang Sunda

Urang Sunda mangrupa salah sahiji séké sélér nu ngeusi utamana bagian kulon pulo Jawa, populasi kadua panglobana di Indonésia. Luyu jeung sajarahna, urang Sunda lolobana sumebar di lemah caina nu kiwari sacara administratif sumebar di propinsi Jawa Kulon, Banten, Jawa Tengah, DKI Jakarta, jeung Lampung kidul. Lian ti éta, program transmigrasi ti Tatar Sunda ka sababaraha wewengkon di Kalimantan jeung Sulawesi ogé ngahasilkeun kantong-kantong masarakat Sunda, katambah ku pribadi-pribadi nu sumebar di sakuliah dunya, nu utamana kadorong ku motif ékonomi.

                                               

Basa Sunda

Basa Sunda nyaéta basa nu dipaké ku kurang leuwih 41 juta jalma di wewengkon kulon pulo Jawa atawa 13.6 persén ti populasi Indonésia. Basa Sunda kaasup kana kulawarga basa Austronésia - Malayo-Polinésia - Malayo Kulon-Polinésia - Sundik nu mibanda sababaraha dialék/logat dumasar padumukan jalmana: Banten, Ciamis, Bogor, Parahyangan, Cirebon, jeung Brebes Parahiangan téh wilayah nu panglobana di Tatar Sunda, minangka dialék utama basa lulugu basa Sunda nu diajarkeun ti mimiti Sakola Dasar SD nepi ka SMA Sekolah Menengah Atas sanggeus kaluar kaputusan ti Gupernur Jawa Barat.

                                               

Kapuloan Sunda Leutik

Kapuloan Sunda Leutik atawa Nusa Tenggara nyaéta sakumpulan pulo di Indonésia Wétan. Jeung Kapuloan Sunda Gedé di béh kulon, kapuloan ieu ngabentuk Kapuloan Sunda.

                                               

Aksara Sunda Kuna

Aksara Sunda kuna nyaéta aksara anu mekar di wewengkon Jawa Kulon dina Abad XIV-XVIII anu awalna dipaké pikeun nuliskeun basa Sunda kuna. Aksara Sunda kuna mangrupa pamekaran tina Aksara Pallawa anu nepi kana tahap modifikasi hasna, sakumaha anu dipaké dina naskah-naskah lontar abad ka XVI. Dipakéna aksara Sunda kuna dina wangun pangmimitina di antarana dipanggihan dina prasasti-prasasti anu aya di Astana Gedé, Kacamatan Kawali,Kabupatén Ciamis, jeung Prasasti Kabantenan anu aya di Kacamatan Jatiasih, Kota Bekasi. Édi S. Ékadjati nétélakeun yén ayana aksara Sunda kuna geus lila pisan kasil ...

                                               

Pusaka Sunda (majalah)

Pusaka Sunda atawa, nurutkeun éjahan aslina, éjahan Indonésia heubeul, Poesaka Soenda téh mangrupa serat kabar Sunda anu diterbitkeun ku Paguyuban Java Instituut antara taun 1922 nepi ka taun 1927, medalna tilu bulan sakali.

                                               

Poppy Mercury

Surat Undangan 1992 Bukan Aku Yang Kau Cinta 1995 Antara Kau Dia dan Aku 1993 Hati Siapa Tak Luka 1995 Biarkan Ku Pergi 1994 Terlambat Sudah 1993 Antara Jakarta dan Penang 1991 Tak Mungkin Dipisahkan 1995

Wawancara
                                               

Wawancara

Wawancara téh dina basa inggris disebutna interview, asal tina kecap inter jeung view. Nilik kana rucatan kecap kitu, wawancara téh bisa dihartikeun kagiatan guneman atawa tanya jawab antara dua urang atawa leuwih sacara langsung atawa anu ngawawancara jeung nu diwawancara. Kuayana kamekaran teknologi, wawancara ge bisa dilaksanakeun jarak jauh ngaliwatan media internet anu disebut video conference.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →